Ingen erfaring som nyuddannet? Sådan får du et job

Netværk dig til job

Der er et bjerg, der synes særligt højt og som kræver en ekstra indsats at bestige, når du står med dit afgangsbevis i hånden efter endt uddannelse. Du vifter ivrigt med papiret med de fine tal på rækker, for du står her med alle dine nye og gode kompetencer, som du brænder efter at bidrage til samfundet med. Du vil naturligvis gerne bruge din uddannelse og ønsker ikke at arbejde på restaurant, på café eller stå i butik. Så kan gode råd være dyre.

Arbejdsgiverne virker imidlertid uinteresserede. Du skal finde en vej ind på arbejdsmarkedet; du skal have dit første job. Størstedelen af jobopslag beskriver, hvordan jobfunktionen kræver erfaring indenfor området. Men hvordan i alverden skal du dog få den erfaring, når nu ingen tilsyneladende vil ansætte dig uden? Og hvordan i alverden har alle de andre fået al den erfaring i sin tid?

At være ledig som nyuddannet kan være forbundet med stor frustration og magtesløshed. Her får du 3 råd til, hvad du selv kan gøre for at komme op over bjergtoppen. Herfra er udsigten fantastisk og mulighederne mange.

Sænk dine forventninger

Det er desværre de færreste, der bliver tilbudt drømmejobbet dagen efter afgangseksamen. Og omend drømme og ambitioner er alletiders, så prøv som nyuddannet at tænke kreativt og udvid dermed dit mulighedsfelt. Du skal på dette tidspunkt i din karriere fokusere på at komme ind. Når du først er inde, har afprøvet din egen værdi og samlet praksiserfaring, kan du atter pakke karriereambitionerne frem. Men kom lige ind først. Dit første job definerer ikke dit livs karriereforløb. Måske viser det sig ovenikøbet, at ambitionerne har nuanceret sig af dit møde med praksis, så drømmejobbet nu ser markant anderledes ud.

Du udvider og nuancerer din kompetenceprofil i ansættelsesfunktioner, der bare i en begrænset grad berører dit fagområde. Så tag nogle chancer og vær ikke bange for at prøve dig selv af på usikker grund. Det farligste dyr i den moderne jobjungle er nok i virkeligheden at stå helt udenfor.

Netværk, netværk, netværk

Netværk dig til jobDu har sikkert hørt det før og nu hører du det igen. Og det gør du, fordi det kan noget helt forrygende. Brug…dit…netværk! Også den del af det, som du ikke umiddelbart ser som fagligt relevant for dig. Et netværk rækker jo i sagens natur ud over dine egne kontakter og det er ofte herude, at magien sker. Faktum er, at en masse gode jobs aldrig når at blive slået op bredt i form af en traditionel jobannonce. Og om man kan lide det eller ej, så er det spillereglerne for jobsøgning anno 2018.

En undersøgelse foretaget af Danske Medier i 2014 peger på, at intet mindre end 40% af alle, der var i job, da undersøgelsen blev lavet, havde fået job gennem netværk. Udover at tallene taler for sig selv, så betyder det jo samtidig for dig, at rigtig mange i dit netværk har den erfaring og sandsynligvis vil være åbne overfor at netværke med dig i forhold til karriere.

LinkedIn bliver i dag brugt i én eller anden udstrækning i forbindelse med rekruttering ved ca. halvdelen af alle ansættelser, viser en undersøgelse lavet af konsulenthuset Ballisager i efteråret 2017. Sågar Facebook viser sig i samme undersøgelse at indtage en rolle i moderne rekruttering.

Omsæt dine kompetencer til værdi

Har du scoret topkarakter i faget ”Kritisk datamanagement i antropologisk perspektiv”? Helt fint, men nu skal du til at bedrive den svære kunst, det er at oversætte al denne uden tvivl brugbare viden til en reel værdi i en virksomhed, som jo i sagens natur er optaget af at tjene penge.

Sådan får du dit første job som nyuddannetLedigheden blandt nyuddannede er fortsat høj i disse år, hvor de private virksomheder ellers generelt set kan melde om pæne overskud på den anden side af finanskrisen. Og det skyldes ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, at virksomhederne ikke er villige til at investere større dele af deres overskud i at ansætte nyuddannede.

Der er som sådan ikke nødvendigvis mangel på tiltro til, hvad de nyuddannede kan bidrage med på den lange bane, men gevinsten skal være synlig i et mere overskueligt tidsperspektiv, hvis virksomhederne skal have penge op af lommerne. Det betyder med andre ord, at dine chancer for at blive inviteret indenfor afhænger af din evne til at illustrere og sandsynliggøre din værdi så konkret som muligt.

En arbejdsgiver vil højst sandsynligt være komplet ligeglad med, hvilke kurser du har gennemført på din uddannelse. Hun er meget mere optaget af, hvordan dine kompetencer kan generere værdi, gerne på sigt men allerhelst også i en vis grad med det samme. Husk i den forbindelse på, at du har mange kompetencer fra din uddannelse, som måske ikke direkte kan relateres til et særligt semester, modul, forløb eller kursus. Du har med andre ord uden tvivl en række almene færdigheder, som er opøvet sideløbende. For dig er de muligvis trivielle, men for en arbejdsgiver kan det være helt centralt for funktionen.

Til din mere synlige og håndgribelige værdi hører i særdeleshed dine erfaringer med praksis. Så læg altid vægt på at synliggøre alle former for kontakt med erhvervslivet i form af praktik, samarbejdsprojekter eller andet.

Skriv et svar