Sådan skriver du en ansøgning, der lander dig jobsamtalen.

Sådan skriver du en god ansøgning

Der findes naturligvis ikke et entydigt svar på, hvad der anses for at være en ideel ansøgning. Det afhænger i høj grad af, hvilken stilling du søger og hvilken virksomhed, det drejer sig om. Men der er nu alligevel et par fællestræk, som kendetegner den gode ansøgning på tværs af brancher og virksomhedskulturer.

CV og ansøgning tjener hver deres formål. Hvor CV’et skal sende netop din ansøgning over i bunken af egnede og relevante kandidater, er det ansøgningens fornemmeste opgave at skaffe dig en invitation til samtale. Et godt CV rummer alle relevante informationer om dig og er dermed i sin essens bagudskuende. Det er ikke tilfældet med ansøgningen, som nærmere skal se fremad og forholde sig til det ønskede udfald; at du bliver ansat i stillingen.

Skriv kort og præcist

Arbejdsgiver bruger i gennemsnit 20 sekunder på at vurdere din ansøgning. Så din ansøgning skal være kortfattet, præcis og overskuelig. Og så skal den være målrettet til den stilling, du er ved at søge. Du bør med andre ord ikke genbruge indhold fra andre ansøgninger. En ansøgning er et svar på netop det jobopslag, hvori den pågældende arbejdsgiver har beskrevet, hvad han søger. Den bør derfor ikke som sådan handle om dig, din uddannelse og dine tidligere ansættelser. I stedet skal den svare på, hvordan du med dine erfaringer og kompetencer er i stand til at indfri arbejdsgivers forventninger.

Arbejdsgiver har travlt og står måske med en bunke på 100 ansøgninger, som skal ses igennem. Så lad ikke din ansøgning fylde mere end en side og gerne med luft i teksten. Brug punktopstilling og afsnit til at gøre den overskuelig. Hvis væsentlige informationer gemmer sig i en større tekstmængde, risikerer du, at de ender med ikke at indgå i vurderingen, simpelthen fordi ingen læser dem.

Skab opmærksomhed og vis din motivation

Vis at du interesserer dig for det arbejde og for den virksomhed, du søger ind i. Din fremtidige arbejdsgiver ønsker sig en medarbejder med fagligheden og erfaringerne i orden, men han foretrækker uden tvivl en topmotiveret kandidat, der vil jobbet. Fokusér på, hvad du har at tilbyde dem og ikke på, hvad du selv håber at få ud af en ansættelse. Hvordan kan du blive en værdi i netop denne virksomhed; hvordan kan du gøre en forskel?

CV’et læses først

En såkaldt eyetracking-undersøgelse foretaget af den amerikanske jobportal TheLadders viser, at arbejdsgiver bruger i gennemsnit 6 sekunder på at vurdere, om du er en egnet kandidat til stillingen. Hvis det er tilfældet, bruges yderligere i gennemsnit 20 sekunder på at scanne CV’et for relevante nøgleord. Mange ansøgninger bliver dermed aldrig læst, fordi CV’et ikke slipper gennem nåleøjet. I det offentlige er der dog en tendens til, at ansøgningen vægtes en anelse højere, end det er tilfældet i de private virksomheder.

Hvem er du?

Forretningsmand søger arbejdeDu vil gerne illustrere overfor arbejdsgiver, at du passer godt ind i netop denne virksomhed. Og det gør du bl.a. ved at bruge lidt tid på at undersøge arbejdspladsen. Er sproget generelt meget formelt, er der elementer af humor, sarkasme eller er der måske fuldt blus på kreativiteten? Jo bedre en fornemmelse for virksomhedskultur, målsætninger og visioner du har, jo bedre kan du signalere i din ansøgning, at du er den rette til stillingen.

Når du skræddersyer din ansøgning til jobbet og til virksomheden, er det dog vigtigt, at din ansøgning samtidig repræsenterer dig og viser lidt af din personlighed. Vær altid ærlig i den måde, du fremstiller dig selv. Det indtryk arbejdsgiver får af dig i din ansøgning skal helst svare til den person, han møder til en samtale.

Skriv et svar